Pametna vrtna slavina

Nesmrzavajuća vanjska slavina

Svake se godine brojni korisnici susreću s problemima vezanim uz niske temperature, smrzavanjem vanjskih instalacija i štetama nastalim uz iste. Kako bi izbjegli spomenute probleme većina korisnika je prisiljena ispuštati vodu iz vanjskih slavina i instalacija što u konačnici znači nemogućnost korištenja vode u zimskom periodu. Pokušaji ugradnje nekih od izolacijskih materijala pokazali su se kao neučinkoviti jer zbog nemogućnosti spriječavanja smrzavanja nastanu značajne štete uslijed istjecanja velikih količina vode.

49Uvidjevši spomenutu problematiku smatrali smo da moramo odgovoriti potrebama korisnika te je kao rezultat tih nastojanja razvijena vrtna slavina koja ne smrzava. Nesmrzavajuća vanjska slavina s integriranim sustavom termomehaničke zaštite je prvi u nizu patentiranih proizvoda tvrtke IWT koji osim jedinstvenih svojstava funkcionalnosti u svim vremenskim uvjetima plijeni dizajnom te se izuzetno dobro uklapa u svaki eksterijer. Ono što slavinu razlikuje od svih drugih jest činjenica da ne smrzava, odnosno da je i na ekstremno niskim temperaturama potpuno funkcionalna bez potrebe za ispuštanjem vode ili umatanjem u neki izolacijski materijal. Slavina je potpuno mehanička, ne zahtijeva izvor električne energije i konstruirana je za jednostavnu upotrebu i montažu po principu „ugradi i zaboravi”.

Slavina je dostupna u različitim izvedbama, s ručicom na potisak ili zakretnim kolom te u drugim verzijama prilagođena zahtjevima kupca. Profil vanjske cijevi je 40 mm, ukupne visine 1500 mm.

Nesmrzavajuća vanjska slavina namijenjena je kućanstvima, vikendicama i poslovnim objektima koji imaju potrebu za cijelogodišnjim korištenjem vode ili korisnicima koji jednostavno ne žele više razmišljati kada je potrebno ispustiti vodu. Osim standardne nesmrzavajuće vanjske slavine dostupnaje i eko-varijanta tzv. “pametna vrtna slavina” koja funkcionira na način da ukoliko je temperatura ispod +2°C slavina će zatvaranjem vode sama ispustiti u drenažu zaostalih 2 dcl vode iz nadzemnog dijela cijevi. Ukoliko je vanjska temperatura iznad +2°C slavina neće ispustiti i na taj način štedi vodu.

Osim samostojeće vrtne slavine dostupna je i zidna verzija koja se ugrađuje umjesto postojećih „običnih“ zidnih slavina te ima potpuno istu funkciju.

 

Princip rada slavine: